De Rijzert logo

 

 

MEWV-cursussen

 

Project Maak er werk van in fase 4

Het project Maak er werk van biedt branchegerichte cursussen aan, waarin de leerling een vak leert dat goed bij hem/haar past en waarin een baan te vinden is.

De cursussen zijn speciaal bedoeld voor leerlingen van het praktijkonderwijs. Aan het einde van de cursus krijgt de leerling een certificaat van school of een door de branchevereniging erkend diploma. Deze worden uitgereikt op het einde van het schooljaar tijdens een feestelijke slotmanifestatie die elk jaar door een van de deelnemende scholen wordt georganiseerd.

Het project wordt aangestuurd door het NPO, het Netwerk Praktijkonderwijs. Deze organisatie heeft veel contacten met bedrijven in de regio en de kans dat je na school ergens aan het werk kunt is groter wanneer je een certificaat of diploma hebt behaald.

 

Het project Maak er werk van is een samenwerkingsproject van vier scholen voor praktijkonderwijs in de regio Noordoost-Brabant.

Leerlingen van de volgende scholen kunnen meedoen:
1 De Rijzert, ’s-Hertogenbosch
2 Het Hooghuis De Singel, Oss
3 Eldecollege Praktijkonderwijs, Schijndel
4 Fioretticollege Praktijkonderwijs, Veghel

 

Voor wie zijn de cursussen bedoeld?

Leerlingen van het praktijkonderwijs hebben meer kans op een baan, wanneer ze een vakgerichte cursus hebben gevolgd en een certificaat of diploma hebben behaald.
Omdat leerlingen van vier verschillende scholen meedoen, worden de cursussen niet altijd op de eigen school gegeven, maar op verschillende plaatsen. De leerling volgt de cursus dus samen met leerlingen van andere scholen voor praktijkonderwijs.

 

Welke cursussen kun je volgen?

Het bureau Maak er werk van biedt verschillende cursussen aan.

 

Dit zijn de cursussen waaruit gekozen kan worden:

1 Vorkheftruckchauffeur (alleen in combinatie met de cursus magazijnmedewerker)

2 Keukenmedewerker

3 Voertuigtechniek

4 Machinaal houtbewerken

5 Winkelassistent

6 Medewerker groen

7 Magazijnmedewerker

8 Mig-mag lassen

9 Schilderen, Stukadoren, Tegelzetten, Installatie en Elektro

10 Bouwtechniek

11 Facilitair medewerker

 

De cursussen duren ongeveer 35 weken en men gaat één keer per week een halve dag naar de cursus toe. Op de andere dagen van de week volgt de leerling les op de eigen school of loopt hij/zij stage in de richting waarin de cursus wordt gevolgd.
In de cursussen krijgt de leerling theorie, maar leert men vooral veel in de praktijk. Het is dus een combinatie van werken en leren. Maar omdat men echt wordt voorbereid op een baan, ligt het accent op werken.
De cursussen zijn grotendeels gratis. De ouders/verzorgers en leerlingen dienen zelf de vervoerskosten te betalen. De leermiddelen, gereedschappen en werkkleding, die voor de cursus nodig zijn, kosten je niets.
De leerling moet zelf met de fiets, de brommer of openbaar vervoer naar de cursus gaan.